^ Back to Top

Szukaj

Gościmy

Odwiedza nas 6 gości oraz 0 użytkowników.

U progu nowych wyzwań…

W dniu 17 września uczniowie klasy 7b odwiedzili pracownie gastronomiczne ZSP nr 4  „Spożywczak” w Nowej Soli. Wszystko po to, aby uczestniczyć w warsztatach kulinarnych w ramach preorientacji zawodowej. Uczniowie poznali sztukę nakrywania stołów, czy też techniki dekorowania ciast. Część z nich przeniosła się w niemalże magiczny świat kuchni molekularnej, gdzie serwowane potrawy prześcigają się nie tylko finezją smaku, ale przede wszystkim fantazją podania. Wybrani uczniowie poznali również podstawowe techniki carvingu.

Było smacznie, kolorowo i wesoło. Było również ciekawie i „prawdziwie”- dzięki formie, w jakiej były prowadzone warsztaty. Nie był to bowiem tradycyjny pokaz. Nasi uczniowie na kilka godzin stali się uczniami „Spożywczaka” i zgodnie z planem zajęć klas gastronomicznych uczestniczyli w lekcjach. 

Chociaż przed nimi jeszcze sporo czasu zanim dokonają wyborów dotyczących edukacji w szkołach ponadpodstawowych, to mamy nadzieję, że właśnie tego typu zajęcia pozwolą uczynić tę decyzję mądrą, świadomą i odpowiedzialną.

Kinga Popowicz

 

U progu nowych wyzwań…