W czwartek 13.06., gdy pogoda nieco nam odpuściła naszą szkołę odwiedził kucharz, p. Piotr Dubec i podgrzał nieco atmosferę przeprowadzając warsztaty kulinarne.
Uczniowie zapoznali się z techniką robienia tartinek oraz owocowych koktajli, takich jak: pina colada, smoothie czy frappe. Wszystko oczywiście wykonano ze zdrowych produktów, a co najważniejsze, wykorzystane składniki znajdziemy na półkach okolicznych sklepów i sezonowo w ogródkach przydomowych. Dodatkową zaletą naszych rarytasów była prostota i szybkość ich wykonania.Uczniowie robiąc tartinki prześcigali się w pomysłach na ich „dekorację”. Niektóre były tak pięknie i dopracowane, że aż żal było je zjeść.
Ponadto pan Piotr udowodnił, że aby powstało pyszne smoothie wcale nie trzeba kierować się przepisami – wystarczy odrobina odwagi by połączyć to, co akurat mamy „pod ręką”.
Warsztaty były również okazją do poznania nowych smaków. Co niektórzy uczniowie pierwszy raz próbowali kawioru, łososia czy mleczka kokosowego.
Spotkanie zorganizowane zostało w ramach projektu „Sportowe rytuały. Żywienie pod lupą.” będącego szkolną realizacją Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj Formę!”.
Na koniec szef kuchni otrzymał, jak najbardziej zasłużenie, gromkie brawa.
Mamy nadzieje, że uczniowie nie tylko się czegoś nauczyli, ale również świetnie się bawili – gdyż potrawy smakują tym lepiej, im więcej radości sprawia nam ich przygotowanie.
Koordynatorki:
Kinga Popowicz
Krystyna Klepacka