Uczniowie klasy II A pod opieką wychowawcy p. B. Mowczan wzięli udział w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Nowej Soli.
Zajęcia odbywały się w nowej, bardzo dobrze wyposażonej pracowni gastronomicznej pod okiem p. J. Marciniszyn, która na tę okoliczność ułożyła zdrowe menu. Młodzież miała okazję przygotować kotleciki z kaszy jaglanej, sałatkę z rukoli, deser z nasionami chia, mini kanapeczki oraz jajka z guacamole.
W gotowaniu pomagali uczniowie tejże szkoły kształcący się na kierunku kucharza. To oni zapoznali młodszych kolegów z wartościami odżywczymi każdej potrawy i udzielali cennych wskazówek podczas wspólnego sporządzania dań.
W ramach warsztatów uczniowie zwiedzili również Szkołę, obejrzeli nowe sale i zapoznali się z ofertą kierunków, na których mogliby w przyszłości podjąć naukę.
Na koniec odbyła się degustacja wyprodukowanych posiłków. Uczniowie zauważyli, że sporządzanie ich wcale nie jest takie trudne jak przewidywali na początku.
Dziękujemy organizatorom za dobrą zabawę, podczas której nasi podopieczni zdobyli dodatkową wiedzę i umiejętności.